Har din tandlæge fokus på tandlægeskræk?

Odontofobi bedre kendt som tandlægeskræk er en folkelidelse i Danmark. Hvad der “trigger” tandlægeskrækken hos den enkelte, kan være meget forskelligt. Fælles for størstedelen af danskere med tandlægeskræk, er dog en grundlæggende frygt for tandlæger, ofte i kombination med en flovhed over ens tandsæt, og en afmagt i forhold til at man sidder i en meget fastlåst situation.

For nogle er det især lydene og lugtene hos tandlægen, som kan virke som en igangsætter for angsten. Andre er særlig bange for at de skal opleve smerte under selve behandlingen. Tit og ofte har frygten forbindelse til tidligere dårlige oplevelser med tandlæger, eksempelvis fra skoletandplejen som langt fra var lige så pædagogisk for 30-40 år siden, som den er i dag.

Tandbehandling handler om tillid

Har du tandlægeskræk, kan du glæde dig over, at flere og flere tandlæger har fokus på netop behandling af patienter med tandlægeskræk. Og dette er altså ikke helt uden betydning, hvis du vælger at tage det store skridt, og vælger at kontakte en tandlæge med henblik på at påbegynde tandbehandling igen.

Skal du af med din tandlægeskræk, gælder det nemlig om stille og roligt at genvinde tilliden til tandlæger. Støder du derfor på en tandlæge, som overskrider dine grænser, vil det som regel betyde at du “bliver slået tilbage til mål igen”, og blot får endnu sværere ved at få bugt med angsten.

Derfor er det også meget vigtigt, at du fortæller din tandlæge eller tandplejer at du har det svært med tandlæger, allerede når du bestiller en tid hos tandlægen. Er der tale om en klinik som arbejder løbende med behandling af patienter med angst for tandlæger, vil de nemlig med det samme vide hvordan de skal sætte ind, for at hjælpe dig bedste muligt. Vær ikke flov over at dele din forbi – det er nemlig nødvendigt, hvis du vil besejre din angst.

Hvad gør tandlægen for at nedbryde din angst?

Én af de centrale ting som tandlæger med fokus på tandlægeskræk gør, er at de behandler 100% smertefrit. Dette skyldes, at frygt for smerter er meget hyppige blandt patienter med odontofobi.

I praksis foregår det ved at tandlægerne lægger en effektiv bedøvelse, enten med specialudstyr eller ved hjælp af en særlig bedøvelsesteknik, som gør at man hverken mærker bedøvelse eller at man efterfølgende får smerter.

Dernæst prøver tandlægen at få dig til at slappe af. Dette kan eksempelvis være ved at gøre det behageligt for dig med musik efter eget valg, eller særlige tandlægestole som man ligger godt i.

Som patient med tandlægeskræk, vil du også se, at det er en process at slippe af med angsten. Således skal du ikke forvente at du nødvendigvis bliver behandlet lige med det samme. Er din fobi stor, vil det første besøg udelukkende gå med at undersøge din mund og dine tænders tilstand.

Og ved du hvad? Faktisk er tænderne sjældent så dårlige, som mange patienter går og tror.

Først når tænderne er undersøgt, vil tandlægen eller tandplejeren begynde at lægge en behandlingsplan, som du sættes grundigt ind i. Du bestemmer selvfølgelig selv i hvilket tempo som tingene skal ske i. Din tandlæge er blot stolt på dine vegne, over at du har taget det store skridt, at kontakte ham eller hende med henblik på behandling. Dette er en stor tillidserklæring som mange tandlæger vil gå langt for at leve op til.

Læs evt. mere om tandlægeskræk hos Dansk Selskab for Odontofobi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *