Før du opsøger en boligadvokat

Det er en god idé at klarlægge en række ting før man vælger at opsøge en advokat. Blandet andet om den advokat man har tænkt sig at kontakte, har erfaring med bolighandel, og naturligvis også hvad man forventer af advokaten generelt. Nedenstående giver en god idé om, hvad man skal overveje både før og under samarbejdet med advokaten.

Er en advokat nødvendig?

Det er en af de største privatøkonomiske udgifter at købe en bolig, og der er mange spørgsmål i forbindelse med en sådan handel, som man måske ikke lige er klar over man bør stille. Mange købere kan være i tvivl, om det overhovedet er nødvendigt med en advokat, men med vedtagelsen af den nye ejendomsmæglerlov per 1. januar 2015, har ejendomsmægleren ikke længere ret til at rådgive køber, da ejendomsmægleren alene repræsenterer sælger og derfor udelukkende bør varetage dennes interesse.
Derfor er det en god idé som køber at få en advokat til at give en uvildige, juridiske vejledning.

Vælg en boligadvokat

Man skal vælge en advokat, der er specialiseret i bolighandle. De har erfaringen og ekspertisen på dette område, og er dermed langt bedre til at forhandle vilkår, og sørge for at disse indsættes i købsaftalen, og de ved hvilke papirer man skal sørge for at få med, og hvilke faldgruber der måtte være på vejen. Læs mere om boligadvokater her

Hvad kan man forvente af en advokat?

Der er juridiske, skattemæssige og økonomiske konsekvenser af et boligkøb, og dette er noget en advokat kan rådgive om. Derudover gennemgår advokaten alle dokumenter, og undersøger om der er forhold, der kan have indflydelse på boligens værdi eller anvendelse, så som myndighedstilladelser, ulovlige bygninger og så videre.

Dette er nogle af de mest normale forhold en advokat kan rådgive om:

  • Boligens pris og uafhængig økonomisk rådgivning
  • Finansiering og kurssikring
  • Købsaftalens eller enterprisekontraktens indgåelse
  • Fortrydelsesret og advokatforbehold
  • Huseftersynsordningen og tilstands- og elinstallationsrapport
  • Boligens forsikring – dækningsomfang og ejerskifteforsikring
  • Boligens energi- og miljøforbehold
  • Servitutter, byrder og hæftelser
  • Eventuelle mangler ved ejendommen
  • Boligsikring og skatteforhold ved forældrekøb

Udover rådgivning kan advokaten også tilbyde at forhandle vilkårene, og at nye vilkår bliver tilføjet købsaftalen.
Sidst, men ikke mindst, tager advokaten sig af alle de nødvendige skridt for at færdiggøre handlen, så som at oprette og/eller tinglyse skødet, udarbejde refusionsopgørelsen og sørge for at kommunikationen mellem ejendomsmæglerne og bankerne forløber gnidningsløst.
I forbindelse med et ejendomskøb kan det også være relevant at diskuterer eventuelt behov for at oprette et testamente, en ægtepagt eller en samejekontrakt.

Advokatens honorar

Advokaten er forpligtet til at oplyse og specificere honoraret for sin bistand, eller i det mindste oplyse hvordan dette bliver beregnet. Dette skal gøres skriftligt og af egen drift.

Hvad dækker salæret?
Det er en god ide at undersøge, hvilken bistand er dækket af aftalen med advokaten, så som om advokaten alene udarbejder skødet, eller om han/hun også står for rådgivning og/eller forhandling med sælger/ejendomsmæglerne. Prisen kan variere på grundlag af boligens pris og rådgivnings omfang.

Egne forventninger til forløbet
Inden der optages kontakt til en boligadvokat, er det en god idé at klarlægge sine egne forventninger til hele forløbet, så som hvad man forventer advokaten skal påtage sig, hvor ofte man forventer at være i kontakt med advokaten, hvor lang tid handlen må tage, og hvor meget tid man selv forventer at bruge på handlen.

Få alt på skrift
For at kunne dokumentere forløbet, både til eget brug og til brug som bevismateriale hvis noget skulle gå galt/blive misforstået, er det en god idé at få advokaten til at give et skriftlig tilbud på pris, krav og forventninger.

Advokatens ansvar

Den advokat man vælger, er forpligtet til at være medlem af Advokatsamfundet og skal også have tegnet en ansvarsforsikring, der dækker i tilfælde af, at advokaten begår fejl i forbindelse med handlen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *