Sådan er dagpengereglerne for selvstændige

A-kasser og dagpenge er et emne, mange forbinder med lønmodtagere. Men også selvstændige kan være medlemmer af en a-kasse. Flere af de danske a-kasser har endda specialiseret sig helhjertet i netop a-kasserne – DANA, fx, har kun selvstændige som medlemmer, mens både Krifa og ASE har sektioner henvendt til de, der har deres egen virksomhed.

For selvstændige gælder et andet regelsæt end lønmodtagere, hvis de ønsker at gøre brug af muligheden for at blive selvstændig. Grundlæggende set forudsætter det at virksomheden lukkes. Kritikere af det danske system mener derfor også, at reglerne er fjendtlige overfor selvstændige og at de opfordrer til ikke at have egen virksomhed.

Herunder en hurtig gennemgang af de gældende regler på området for a-kasser for selvstændige. Inspiration til artiklen er Billigakasseguide.dk, hvor du finder både artikler  om gældende regler samt en prissammenligning af danske a-kasser.

Luk virksomhed og CVR

For at få dagpenge kræves det, at du lukker din virksomhed. Det er uanset, om du driver dit erhverv iform af en virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, PMV eller interessentskab) eller selskab (ApS, IVS, A/S). Hvis du driver i selskab skal enten selskabet lukkes eller dine anparter sælges.

Dette gælder også for ellers inaktive holdingselskaber. Hvis du ønsker dagpenge er du også nødt til at lukke dine selskaber. Dette skaber et hul i reglerne. Hvis du fx har fast ejendom som privat, har du fortsat mulighed for at få dagpenge. Men hvis din faste ejendom er ejet af et selskab er du nødt til først at lukke dette selskab (solvent som insolvent). Hvis du har brugt dine 2 år på dagpenge uden at genoptjene retten vil du som privat dog være nødt til at sælge din personlige ejendom også og bruge de penge før du har mulighed for at søge om kontanthjælp.

Starter du op, er det for egen risiko

En person er i gang med at starte op som selvstændig.

En person er i gang med at starte op som selvstændig.

Hvis du efter at have været på dagpenge i et par måneder ønsker at ’tage skeen op’ og igen starte som selvstændig sker det ’for egen risiko’.

Her forstået, at hvis du starter en virksomhed op og igen er associeret med et CVR-nummer får du ikke dagpenge. Ej heller selvom du ingen penge tjener, eller måske endda taber penge, til at starte med i dit nye iværksættereventyr.

Denne del af reglerne mener kritikere ansporer folk til ikke at starte deres egen virksomhed, men i stedet forblive i dagpengereglerne. Et mere fleksibelt system, hvor afstanden fra egen indtjening til dagpenge blev suppleret op af starten ligner for alle parter en vindersag. Flere tør at starte op og staten skal betale mindre i dagpenge end fuld sats, da de fleste vil tjene et eller andet som selvstændige.

Iværksætterpilot og andre støtteordninger

Som undtagelse til udgangspunktet om, at iværksætteri skal ske for egen risiko, gælder der flere støtteordninger for de, der gerne vil starte som iværksætter.

Det er fx Iværksætterpilot og flere regionale tilbud afhængig af din kommune.

Med disse støtteordninger får du stillet en mindre månedlig kapital til rådighed i en begrænset periode samtidigt med, at kommunen betaler for brug af rådgivere.

Formålet med disse ordninger er, til trods for eksisterende regler, at få flere til at starte op som selvstændige. Ikke alene fjerner staten en udgift til dagpenge, når en person går fra at være ledig til selvstændig – der vindes også på ny en skatteindtægt og måske endda fremtidige arbejdspladser i landet. Det er de små og mellemstore virksomheder i Danmark, der står for lang den største del af jobskabelsen – ikke de store virksomheder, der netto ikke ansætter flere end de afskediger som klare udgangspunkt.

Du har mulighed for at blive klogere på reglerne i dit lokale jobcenter eller ved at ringe til din a-kasse og høre mere baseret på din præcise situation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *