En indkøbsvogn er den oplagte julegave til de ældre i familien

Selvom kalenderen kun siger oktober, og vi (forhåbentligt) stadig er et stykke fra sne og frostvejr, er du måske allerede begyndt at spekulere over det evigt tilbagevendende problem – hvad skal du give din bedstemor eller bedstefar i julegave?

Problemet ved at give gaver til den ældre del af familien er nemlig, at de som udgangspunkt ikke ønsker sig noget. Mange pensionister føler allerede at de har alt, og de tillægger sjældent materielle ting den samme værdi som unge gør. Vi har dog en julegaveidé, som kan komme både dig og modtageren til stor gavn – nemlig en indkøbsvogn til ældre.

Vi kender dem alle fra bybilledet, hvor gamle damer kommer gående med deres indkøbstaske på hjul, men alligevel er det noget som ikke ret mange af os tænker på som en gaveide. Før vi kigger nærmere på hvilke modeller der findes, vil vi først opridse hvorfor vi tror, at en indkøbstrolley er et godt valg som julegave:

 1. En indkøbsvogn fås i mange prisklasser. De starter ved omkring 300 kroner for en billig model, og går op til omkring 1.500 kroner for en dyr model. Dermed kan langt de fleste altså være med rent prismæssigt. Du kan eventuelt overveje at give indkøbsvognen som en fælles gave fra børnebørnene.
 1. Ældre har tit svært ved selv at stå for de daglige indkøb. Det gælder særligt hvis ikke længere de har bil. Ofte er afstanden til supermarkedet så stor, at de ikke kan bære de tunge indkøb hele vejen hjem i en almindelig indkøbspose eller indkøbstaske.
 1. En god indkøbsvogn med hjul holder i mange år

I starten skrev vi, at en trolley til indkøb også kan komme dig til glæde og gavn. Det skyldes naturligvis, at mange ældre – som følge af punkt 2 – er afhængige af, at venner og familie enten kan hjælpe med eller helt kan stå for det at handle ind. Sagt på en anden måde – en indkøbsvogn hjælper ældre til at blive mere selvhjulpne.

Her får du 5 gode råd til at vælge den rette indkøbstrolley

Indkøbsvogne er et produkt, som kun de færreste har nogen synderlig erfaring med at købe. Derfor kan det være svært at vide hvad man skal være opmærksom på. Vi har gjort det lidt lettere for dig ved at opstille 5 gode råd, som hjælper dig på vej i junglen.

 1. Overvej nøje hvorhenne du forventer, at modtageren af gaven kommer til at bruge sin indkøbstaske på hjul. Der findes nemlig tre forskellige typer:

  Mulighed 1: Den helt traditionelle indkøbsvogn med 2 hjul bagerst og en støttefod forrest. Det er den type, som langt de fleste forbinder med begrebet ”indkøbstrolley”, og de kan f.eks. købes i taskeforretninger (ofte i samme område af butikken, som du også finder en normal trolley). En 2-hjulet indkøbsvogn egner sig godt til brug på både fortov, asfalt, i parker og lignende. Hvis bare du sørger for at vælge en model med forholdsvist store hjul, vil den være bredt anvendelig. Ulempen ved denne type er dog, at man skal ”bære” en del af vægten når vognen trækkes bag sig.Mulighed 2: Den anden mulig er igen en 2-hjulet indkøbstaske – men af en type, som er særligt velegnet til folk der bor i etageejendomme. Hvor den første type vi omtalte skal løftes fra trin til trin, findes der nemlig en anden type indkøbsvogn til trapper. Den har nogle særlige trappehjul, som nærmest ”klatrer” fra trin til trin. Selvom man ikke kan gå synderligt hurtigt op af trapper med sådan en vogn er det alligevel en væsentlig hjælp, fordi den ikke skal løftes op fra trin til trin. Vær opmærksom på at udvalget indenfor indkøbsvogne til trapper er noget mindre end ved dem med almindelige hjul.

  Mulighed 3: Den sidste mulighed er en indkøbsvogn med 4 hjul. I modsætning til de andre skubbes den foran sig, og derfor skal man slet ikke bære noget vægt. Derfor kræver den langt færre kræfter at bruge end alternativerne. Mange ældre skal dog lige overvinde tanken om at skubbe en indkøbstaske med hjul foran sig. Det giver nemlig associationer til at gå med rollator, og mange føler derfor, at det virkeligt signalerer at ”her kommer en gammel svækket person”. Det er måske på sin vis også rigtigt, men nogle gange må brugervenlighed overvinde følelser.

  Den mest solgte indkøbsvogn på 4 hjul er ”Playmarket Go Up”. Netbutikken LivetSomSenior (der forhandler indkøbsvogne) har været så flinke at lade os bruge deres video-præsentation af Playmarket Go Up til artiklen:

 1. Undgå de billigste indkøbsvogne. IKEA har f.eks. en model til 179 kroner – men der er en grund til, at nogle modeller er så billige. Normalt er hjulene mindre, og tasken er lavet i ganske tyndt materiale.
 1. Sørg for, at selve indkøbstasken er lavet i vandafvisende materialer. Det danske vejr er ganske omstændigt, og det vil være en skam at komme hjem med gennemblødte indkøb, fordi der pludseligt udbrød regnvejr på vej hjem fra købmanden.
 1. Nogle modeller er sammenklappelige. Det gør den nem at sætte til side derhjemme, og man sparer meget plads når den ikke er i brug.
 1. Der findes nogle få modeller, som har et indbygget termorum/frostrum, enten på forsiden af indkøbstasken eller som et særskilt rum nede i tasken. Det er enormt praktisk til kølevarer og frostvarer. Selvom man blot har 20-30 minutter hjem fra købmanden, vil en liter mælk blive forholdsvist meget varmere på en varm sommerdag. Der er ikke nogen indbygget kølefunktion i et termorum, men det er lavet i isolerende materialer, som hjælper til at holde kulden inde i tasken.

Nu er du forhåbentligt klar til for første gang nogensinde at købe en indkøbsvogn til ældre – held og lykke med jagten. Vi håber, at julegaven kommer til at skabe stor glæde hos modtageren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *