Hvad ved danskerne i gennemsnit om Oslo

Oslo er en dejlig by at besøge, og det gør mange danskere også brug af temmelig ofte.

Norge har mere sne, end Danmark har, og vi danskere har det med at tæske nordmændene i håndbold, når de to lande spiller mod hinanden. Begge lande er også en del af Skandinavien.

På den måde har danskerne og nordmændene egentlig mange ting til fælles. Men hvor meget ved de gennemsnitlige danskere egentlig om den norske by?

Fakta om Oslo

Stort set alle danskere er med på, at Oslo er en stor by, faktisk den største by i Norge, og samtidig Norges hovedstad. Man ved også, at Norge ligger mere nordligt end Sverige. Og at Norge i lange perioder har været en del af Danmark.
Det er forklaringen på, at norsk og dansk minder temmelig meget om hinanden både lydmæssigt og skriftligt. Men dog mest skriftligt. Det danske og norske sprog har nemlig på mange fronter samme måde at stave ordene på.

Selve byen har omkring 1 million indbyggere, hvilket er ca. halvdelen af, hvor mange der bor i Danmarks hovedstad, København. Hvis man tager hele regionen med, har Oslo dog 1,5 millioner indbyggere pr. 1. januar 2015.

Oslo er blandt andre folkefærd kendt for sin særprægede natur og beliggenhed. Der er mange marker og skove i nærheden og et rigt naturliv.

Historisk set har Oslo haft nogle svære ord både under dansk regering og efter. Især var det ikke en særlig stor og velfungerende by lige efter, at unionen med Danmark sluttede i 1814. Her skulle man lige i omdrejninger og finde ud af, hvordan man så bar det ad med den nyligt udråbte hovedstad.

Der gik dog ikke særlig længe, faktisk mindre end 100 år, før Oslo i løbet af industrialiseringen fik fundet ud af, hvordan det hele skulle gribes an, og byen voksede.

Faktisk blev byen allerede udråbt til at være en hovedstad tilbage i 1300-tallet, mere præcist i 1314, hvor Håkon V stod bag det.

I dag vokser Oslo stadig, og byen vokser faktisk så meget, at den siges at være den by, der vokser hurtigst i hele norden i hvert fad lige for tiden. Det skyldes primært, at udlændige vandrer til de nordiske lande, og altså heriblandt Norge, hvor de slår sig ned i de større byer.
Beboerne i Oslo fejrede byens 900 års fødselsdag i 1950 og 1000-års i 2000. det skyldes, at man mellem 1950 og 2000 havde fundet udgravninger, der påviste, at allerede omkring år 1000 havde Oslo en by-struktur

Hvad bruger danskerne Oslo til?

Nogle danskere tager selvfølgelig til Oslo – ligesom til så mange andre byer – for at besøge venner og familie. Især i disse tider er det meget normalt at studere eller arbejde i andre lande end sit hjemland, og det har da også ført til mere spredte virksomheder rundt om i verdenen. Samtidig er globaliseringen blevet mere udbredt, og derved er verdenen blevet mindre, således at min pæredanske nabo fra sidste år ligeså godt i dag kunne være en nordmand, uden at det var synderligt mærkeligt.

Så det er en ting, danskerne bruger Oslo til. Flybilletter til Oslo koster ikke mere end fra 500 kroner (link). Alternativt kan du tage færgen, men det skal være for fornøjelsens skyld da fly er langt hurtigere.

En anden ting, danskerne bruger Oslo og Norge generelt til, er til at stå på ski! Norge ligger som skrevet mere nordligt end Danmark, og derfor får Norge generelt også en del mere sne, end Danmark gør. Og det er en meget eftertragtet og populær sportsgren, især når vi når februar-marts, hvor vinterferien holdes rundt omkring i verdenen. Her vælger mange at tage på skiferie, og der er Oslo og resten af Norge et af de mere populære steder at stå på ski.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *