Priserne på bredbånd er faldet markant siden 2004
Politikken skrev d.20 september 2004, at man som dansk forbruger af bredbånd kunne forvente et markant fald i prisen, da nye kræfter meldte sig på banen i krigen om forbrugernes hjerter.
Analytikerne fra dengang fik ret, siden 2004 har danskerne sammenlagt mødt et prisfald på omkring 76,5 % i forbindelse med deres bredbåndsforbindelser. En artikel fra Berlingske Tidende fra efteråret 2006 beskriver, hvordan Danmarks dengang førende bredbåndsudbydere måtte skære gevaldigt i priserne igen, da Fullrate meldte sig ind i kampen om hurtigt og billigt bredbånd til de danske forbrugere. Tilbage i 2006 kostede en bredbåndsforbindelse på 20 Mbit fra Fullrate og Cybercity lige under 400 kr. om måneden, hvor TDC dengang havde en tilsvarende hastighed til en pris af ca. 850 kr.
Priskrigen om bredbåndet har siden da udviklet sig, hvilket forbrugerne har nydt godt af siden da. Prisfald og stigninger er afhængige af det antal udbydere der er i landet, samt hvilke services de kan tilbyde forbrugerne, som det ser ud lige nu kan vi i Danmark forvente en lille prisstigning i forbindelse med vores bredbånd, da det nye teknologiske vidunder, fibernettet, er under installationsprocessen og langsomt breder sig fra storbyerne mod udkants Danmark.
Priskrig mellem udbydere sænker prisen.
Man ser det i mange brancher, desto flere udbydere, der er om at servicere forbrugerne, desto billige bliver prisen for produkterne. Man ser det f.eks. i benzinpriserne, der vil altid være en nogenlunde konstant efterspørgsel på benzin, da mange forbrugere er bilejere. I starten var det Shell og Statoil, der stort set havde monopol i Danmark, men eftersom små tankstationer om Jet, OK og andre kom til begyndte priskrigen, de små tankstationer pressede de store ned i pris og omvendt.
Denne form for priskrig ses også i priserne på bredbånd i Danmark, det var i starten få udbydere, der sad på tronen, men i løbet af de sidste 10 år er flere små kommet til og har presset priserne ned. I løbet af årene har de store udbydere som TCD og TELIA opkøbt nogle af de små internetudbydere, men krigen raser stadig videre eftersom Fullrate har sat sig målet om at levere det hurtigste og billigste bredbånd i Danmark.
Små bump på vejen mod lavere priser.
Ser man på diagrammer over prisfaldet på bredbånd siden 2004 vil man kunne se, at priserne går ned for derefter at gå lidt op igen hist og her før de igen går nedad. Grunden til disse bump på kurven kan begrundes i at de store selskaber har opkøbt nogle af de små udbydere, eller at der er sket en ændring i teknologien, der en overgang har gjort at priserne steg. Som det er lige nu vakler forbrugerne i Danmark på en sti, der fører dem mod et sådant bump.
Der er en ny teknologi på vej, der så småt er begyndt at brede sig i de danske storbyen og forstæder, fibernettet er en ny måde, hvorpå forbrugerne sikres høje internethastigheder og stabile forbindelser. Fibernet transporteres i lyslederkabler, der først skal graves ned, hvorefter alle husstande skal forbindes til fibernettet, det er en langsommelig proces og installationen er dyr set fra det enkelte individs synspunkt. Når først fibernettet er færdiginstalleret skal forbrugerne igen betale for opsætningen af fibernettet i hjemmet, men herefter vil prisen igen falde til nuværende pris, måske endda lavere.
Om 5 år ser vi måske igen et markant fald i priserne på internet, da der på det tidspunkt kan være kommet flere udbydere til, der kan tilbyde billigt fiberbredbånd, måske er der en helt tredje form for teknologisk løsning til den tid, hvem ved.