Kabler I huset

Dit er fyldt med kabler. De fleste er trukket inde i væggen. Mens resten smækkes i en stikkontakt, så dine apparater kan få strøm. Derudover er der en række kabler som ikke er fastmonteret, men som er generisk kabler der kan være nyttige at have.

3bensstikket er det du lader din bærbare med. Der sidder typisk en converter på så den passer til elnettet og spænding i din bærbar.  Der er også 2bensstik til mindre apparater, som din barbermaskine.

HDMI kabler er nyttig til at overføre video, fx Netflix fra din PC eller iPad til dit TV. På den måde får du glæde af det store billede. Med et HDMI kabel overfører du også lyd, så du får samtidig glæde af TV’et lyd der er langt bedre end din bærbars højtalere.

Blandt de trådløse overførsler findes FM transmittere som du kan smække i din iPhone eller lign og overføre lyd til en radiofrekvens du kan fange på dit anlæg og høre lyden på rigtige højtalere. Fm transmittere er især benyttet i bilen så man kan høre musikken fra sin iphone.

Sling kaster dit TV-signal ud på nettet, så du kan tilgå det overalt i verden.  Chromecast kender du sikkert, hvor man nemt kan se sit internet på sit tv. Airplay er en apple løsning så du kan overføre via alle apple produkter trådløst.

Den helt basale ledning

Forlængerledninger er noget man næsten altid mangler. Du kan købe de små kabeltromler som kan trækkes ind og ud. De fås også i variabel længde og er uundværlige til varmepuden, hvis Racletten skal ud i have eller hvis din elpumpe skal blæse havebassinet op.

Stikdåser er dem som gør du kan tilslutte en hel række andre stik til en stikontakt. Typisk 3-5 stik er der plads til en i stikdåsen eller stikbakken som den også kaldes.  Igen uundværligt for alle danskere. Typisk bruges de under skrivebordet, hvor du har behov for både pc, printer, mobiloplader og skrivebordslampe og kun har et elstik i væggen.

Saml selv stik er de grå stik du kender fra gamle dage. De kan skilles ad os og via en tang overføres til andre elektriske apparater. Desværre er de flere moderne apparater født med et engangsstik.

De 2 pæle på stikket kaldet for han-stikket eller han-enden og de 2 huller kaldes for hun-stikket.  Yderligere uddybning er vist overflødig  😉

Udlandske stik kan se anderledes ud, da elstik ikke er normaliseret i hele verden. Derfor tog man i gamle dage en hel række omformere med på charterturen, så ens hårtørrer virkede og mobilopladeren ligeså.  Du kan google dig frem til hvilke lande der har hvilke stik-systemer.

Avancerede adaptorer

Fjernbetjente enheder kan påmonteres mellem dine stik og elstikket. Derfra kan du aktiveres via en fjernbetjening på radiobølger. Det kan være praktisk ift. julekæden i december måned, som typisk er forbundet med en stikdåse i din garage. Og man gider ikke lige gå ud i nattefrost og snevejr – hver aften inden man går til køjs.

Juster lysniveauet med en spændingsslider. Den ligner et T og sættes imellem en lampe og dit elstik. Forgreningen har en slider for enden så kan justere spændingsniveauet, således at du kan dæmpe lyset. Bemærk de kun virker på traditionelle glødepærer og ikke lysstofrør eller LED.

Flere kabler

Internetkablet er også et must have. Når din trådløse forbindelse ryger, så kan du ikke klare dig uden en fixed wired forbindelse. Gerne en udgave som rækker hele huset rundt.

Antennekabler trækker du fra din dit antennestik eller tv-boks og direkte ind i dit TV. Et antennekabel har set ens ud i snart 30 år men forsvinder langsomt i takt med at TV on demand vinder frem.

USB kabler / USB hubs er uundværlige til at overføre PC-data til og fra andre harddiske. Hvis din bærbar kun har et usb-stik kan du købe en hub som forgrener dit stik ud til fx 4 USB-stik. Så kan du have både oplader til elsmøgen, mus, printer og eksternt tastatur isat samtidig.

Jack stik til jack stik kabler gode til at få musik fra en afspiller med høretelefonudtag og over til højtaler eller spilleenhed med jack-ind-stik.

Audiokabler til din højttaler er også godt. De er altid røde og hvide og løber synkront. De går i hver sin højtaler. De kan også fås i højkvalitetsudgaver med kobber eller guld, som leder musikken renere.

Scartstikket kom i 90’erne og benyttes stadig til DVD, Blueray og spillekonsoller som Playstation. Det kan plugges direkte i dit TV og så er du kørende.

LED strips er en slags ledning, som har små dioder indbygget. De kan placeres i skjulte liste, gange og hulrum og give et smukt lys i fx fordelergangen.

Så når vi nu har så mange ledninger og El-dingenoter, så stikker det hurtigt af. Man smider derfor ikke bare lige et stik ud, fordi man nu og da lige står og mangler et bestemt stik. Den ene ledningskasse bliver derfor hurtigt til 2 kasser. Af samme årsag brokker kvinder sig altid over de mange ubrugelige stik, fordi at de typisk ikke kender alle stikkenes eksistensberettigelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *