Hemmeligheden bag god og nem hundeopdragelse

De fleste af os har oplevet, hvordan vores hjerter kan smelte når vi ser en sød hundehvalp. Hvordan kan man stå for sådan en?

Det kan være rigtig svært at være rationel når sådan en sød hund rammer en i hjertet, og impulsive beslutninger om at købe sådan en hundehvalp bliver alt for ofte taget i Danmark.

Problemet er ikke at eje en hund.

En hund er for de fleste en fantastisk god investering, måske ikke set i forhold til din privat økonomi, men i hvert fald i forhold til din livskvalitet. Eller… En hund burde være en god investering, men for rigtig mange danskere ender et hundekøb ikke i glade toner, men derimod i frustrerede dage, hvor du kommer hjem fra arbejdet for at opdage, at hunden har tisser over hele gulvet.

Der skal ikke mange af disse dage til, før beslutningen om at købe en hund hurtigt kommer til at virke dum. For nogle bliver det så overvældende at hunden bliver solgt, eller aflivet indenfor det første år i den påstand at hunden fejlede noget og ikke kunne opdrages ordentligt.

Den forklaring har jeg, som hundeelsker, svært ved at acceptere og derfor vil jeg i dag give dig nogle gode råd til, hvordan du bør opdrage din hund for at undgå disse episoder.

Faktum er nemlig, at hunde af natur ikke er dårlige hunde. Det er din indflydelse på dem der afgør, hvorvidt du vil få problemer eller glæde.

Hundeopdragelse gjort simpelt

Uanset hvad du prøver at lære din hund, så er der kun en måde, hvorpå det vil lykkes og for, at du får succes med det, skal du forstå, hvordan din hund lærer nye ting.

Rigtig mange har nemlig en tendens til at skælde hunden ud, slå til den eller udsætte den for smerte, hvis den gør noget uønsket.

Denne adfærd vil en hund ikke forstå. Den vil derimod blive bange og, i yderste tilfælde kan det føre til en beskyttelses-reaktion, hvor den bider ud efter dig. Det er ikke fordi den er ond, men fordi du er ond.

En hund forstår ikke at forbinde en bestemt adfærd med skæld ud. Den forstår derimod rigtig godt at forbinde dens adfærd med belønning.

Derfor: Hvis du vil opdrage din hund, så SKAL du belønne og rose den, hver gang den gør noget du ønsker den skal som f.eks. at tisse ude i haven.

Du skal dog rose den i øjeblikket den gør det du ønsker, og ikke 15 sekunder efter.

Hvis den ikke får ros i øjeblikket den sætter sig og tisser, vil den tro du roser den for at rende rundt i haven.

Dette gør sig gældende uanset, hvad du ønsker at lære din hund.

Lad os gøre det mere konkret…

Hvordan lærer jeg min hund at tisse udenfor?

Først og fremmest skal du, især når hunden er hvalp, lufte den minimum hver halve time. Brug gerne rigtig meget tid udenfor.

En hvalp især, kan dog ikke fortælle den skal tisse og det kommer bare lige pludseligt. Hvis den begynder at tisse og du ser det, så tag den op og bær den derud, hvor du ønsker den tisser. Det giver et værre svineri, men den vil lære det skal foregå derude. Du skal i samme omgang huske at rose den, når den sidder udenfor, også selvom den nåede at blive færdig på vej ud.

Dernæst, så husk at ros din hund hver gang du ser den tisse eller tømme maven udenfor. Hav derfor altid godbidder i lommen.

Hvordan lærer jeg min hund ikke at gø?

Et af de største problemer folk har med hunde er, at de gør meget ofte. Derfor vil jeg kort dække dette problem også.

Når din hund gør, så må du IKKE skælde den ud, trække i dens snor eller lign. Det signalere til hunden, at der er fare på færde ! Prøv derimod at aflede dens opmærksomhed. Det kan være med en lyd eller en klikker.

Når den giver dig opmærksomheden, skal du huske at rose den og belønne den.

Den vil ikke stoppe efter en uge, men efter 2-3 måneder effektiv træning skulle du se store fremskridt.

Er det meget slemt og generende, så kan et anti-gø halsbånd være et godt produkt at investere i. Den generere en lyd eller vibration, hver gang din hund gør. Det vil fjerne dens fokus, måske endda forskrække den, og dermed og hjælpe på dens gøen, men fokuser alligevel på træningen.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *