Flere iværksættere sælger til kapitalfonde – kan du blive den næste?

Iværksætterkulturen er stadig i rivende vækst i Danmark. Det er i sær de unge, der opretter selskaber efter den nye selskabsformen “IVS” blev en realitet i starten af 2014. En kombination af det lave indskud på kun en krone og ved hjælp af et par klik på erhvervsstyrelsens hjemmeside, har du oprettet dit eget firma på meget kort tid.

Det skaber flere virksomheder i Danmark, og det får udenlandske kapitalfonde og firmaer til at rette deres blik mod Danmark. Det seneste eksempel på dette er salget af Autobutler, der er startet af de to gymnasievenner Christian Legêne og Peter Zigler. De har solgt over 50% af aktierne til den franske bilvirksomhed PSA, for en kvart milliard, det beretter nyhedsmediet Finansverden.

Den største frygt ved at springe ud som iværksætter, er den manglende sikkerhed ved et normalt job. Der kan gå flere år før man begynder at tjene penge, eller få investorer med på idéen. Det kan kræve en hvis startkapital, hvis man gerne komme hurtigt i gang med IT-systemer og andre nødvendige produkter til sin virksomhed. For at være en god iværksætter, skal man være klar på at give afkald på sine rammer, og springe ud på et nyt eventyr.

Du skal have iværksætter mentalitet

Det er ikke en dans på roser at være iværksætter. Det er forkert billede mange har af iværksættere, fordi man kun hører om de succesfulde, som sælger deres virksomhed for et stort millionbeløb. Det er ikke så tit man hører om vejen dertil og utrolig sjælendt man hører om alle de iværksættere, der går må være nødt til at dreje nøglen om, fordi projektet aldrig blev til de drømme man havde.

Det kræver hårdt arbejde og mange sene nattetimer. Et stort antal af iværksættere drejer allerede nøglen om inden for et år, efter de har opdaget den store arbejdsbyrde og mangel på familietid. Man har kun 24 timer i døgnet, og det betyder man bliver nødt til at protiere sin tid. Som iværksætter må man ofte bruge sin egen tid til at servicere sine kunder, hvis man ikke har råd til en ansat i starten.

Uanset hvilken branche du er i, så skal du altid tage højde for service og behovstilfredsstillelse, interaktionen mellem dig og dine kunder, er altid meget vigtig, dine kunder er dem der livsblodet for din virksomhed, så du bør behandle dem sådan, vær personlig, flink og imødekommende og gem dine anskuelser omkring image væk, og find dem frem når du har noget at have det i, skriver BEC-Business.

Netværk med andre iværksættere

Vejen til at blive en succesfuld iværksætter, er at netværke med andre iværksættere. Lærer hvilke fejl de begik og gerne undgår dem selv. Erfarne iværksættere kan være gode sparringspartnere, når man selv er en nystartet iværksætter. De kan give en et selvtillidsboost, hvis de også mener det er en super idé. Hvis du har svært ved at netværke med andre iværksættere i starten, kan du følge andre iværksættere på Ejerledernyt, der er et dansk online magasin med fokus på iværksættere og hvad der rører sig inde for iværksætteri.

Ikke sælg for tidligt

Flere erhvervsledere og superiværksættere har kritiseret danske iværksættere for at sælge ud af deres virksomhed alt for hurtigt. Et godt eksempel er take-away kæden JustEat, der blev solgt af danske Jesper Buch til i omegnen af 100 millioner. Det blev senere hen børsnoteret i England til en værdi på 1 milliard.

Det er ofte de mange penge, som tiltrækker iværksættere til at sælge ud af sin virksomhed. Det kan være et problem for det danske samfund, at danske virksomheder bliver solgt for tidligt, når det ofte viser sig at være mere værd efter en årrække. Kapitalfonde er ofte ejet af banker og pensionskasser, der samler et team af professionelle fagfolk, så de kan investere i vækstvirksomheder. De er derfor på udkig efter virksomheder, som de kan optimere og sælge efter en årrække på typisk 5-10 år. Det kan være fornuftigt at sætte sig ned, og tænke på potentialet i sin egen virksomhed, og ikke sælge alt for meget, hvis man mener potentialet stadig er stort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *