Fra dødsfald til begravelse – Hvad sker der?

Har du nogensinde overvejet, hvad der alt skal ske, fra en person dør til at begravelsen finder sted? Jeg har været i kontakt med Schaerfes bedemandsforretning i Greve i forbindelse med en skoleopgave, hvor jeg fik forklaret hele processen.

Jeg vil så godt jeg kan, prøve at gengive processen for dig her i denne artikel.

Når et dødsfald indtræffer, hvad enten dette er i hjemmet eller på et plejehjem, så skal afdødes læge tilkaldes for at foretage et ligsyn. Her vurderer lægen, hvorvidt vedkommende er 100% død og, hvorvidt døden er naturlig eller skyldtes “uforklarlige” omstændigheder. Hvis der er noget mistænkeligt ved dødsfaldet bliver en embedslæge tilkaldt, som overtager ansvaret. Ellers så udfylder lægen en dødsattest og sørger for at få sat de korrekte processer i gang. Det vil som oftest være at tilkalde en bedemand der kommer og afhenter afdøde.

Sker dødsfaldet på et hospital, vil det oftests være den læge der har behandlet afdøde, der kommer ind og foretager ligsynet.

Dødsattesten udfyldes elektronisk og nu går næste del af processen i gang. En begravelse skal nemlig finde sted senest 8 dage efter et dødsfald er indtræffet og dødsanmeldelsen til det offentlige skal finde sted senest 48 timer efter.

Som oftest vil familien lade en bedemand tage sig af alle disse opgaver, så familien sammen kan sidde og sørge. Bedemanden vil på familien ønske, fremskaffe de nødvendige dokumenter, sørge for at få dem udfyldt korrekt og sendt/transporteret dem til de korrekte instanser.

Når dødsanmeldelsen er indleveret til myndigheder, går begravelsesplanlægningen i gang. Dette vil foregår i samråd med bedemand og dit sogns præst eller kordegn. Her fastsætter i en dag og i for fastsat, hvad der skal ske.

Udsmykning af kirke kan bedemanden som regel stå for, hvis i ønsker dette. Ligeledes kan bedemanden sørge for at bestille blomster, kranse og bådebuketter for jer.

Har i specielle ønsker til salmer der skal synges, så kan bedemanden også sørge for at bestille et salmehæfte.

Bedemanden vil nu gå i gang med at arrangere begravelsen på baggrund af jeres ønsker, ligesom bedemanden vil klargøre afdøde til begravelsen. Har i noget specielt tøj eller lign. som i ønsker afdøde skal begraves i, så kan bedemanden arrangere dette for jer.

Bedemanden kan også, på jeres ønske, stå for at lave aftale med kirkegården og en stenhugger om at få leveret en gravsten.

Har i specielle ønsker til ceremonien i kirken, f.eks. at der skal spilles noget musik eller at der skal tages billeder, så er bedemanden vedkommende der sørger for det.

Har i lyst til at minde afdøde på en nærliggende restaurant/café efter ceremonien i kirken, så kan bedemanden ligeledes bestille bord og arrangere dette for jer

Med andre ord kan en bedemand faktisk hjælpe jer med stort set alt. I skal bare sørge for at slappe af, sørge og mindes afdøde sammen.

På selve dagen vil bedemanden have sørget for at alt i kirken er, som i ønsker det. Så i dukker bare op og begravelsen bliver gennemført som planlagt.

Herefter vil bedemanden sørge for transport, enten til kapellet eller til et krematorium alt efter, hvad afdødes og jeres ønsker er.

Det er i bund og grund sådan en normal begravelsesproces forløber.

Efter begravelsen, gerne et par uger efter, vil du formentlig blive indkaldt til skifteretten, hvor afdødes ejendele osv. skal gennemgåes. Her er det en fantastisk god idé på forhånd at have lavet et testamente, da det kan spare din familie for mange konflikter.  Du kan læse mere om, hvad der sker i skifteretten her.

Jeg håber det gav dig et lille indblik i, hvad der alt sker fra dødsfald til begravelse.

Jeg har prøvet at gengive de oplysninger jeg har fået så korrekt som muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *