Bordfodbold på den tyske måde

Bordfodbold er et populært spil for folk i alle aldre, men det er de færreste, som faktisk er klare over, at der findes flere designtyper af bordfodboldborde. Således er der de såkaldte italienske fodboldborde, de franske, de amerikanske, og så er der de tyske borde.

De franske borde er karakteriseret ved forholdsvist bløde spilleflader af linoleum og ved at anvende teleskopstænger. De italienske borde kan genkendes ved, at de kommer med glasplader, som ofte er sandblæst og kan gøre brug af både teleskopstænger og gennemgående stænger.

De amerikanske borde er typisk kasseformede og har tre spillere på målmandstangen. De tyske borde er designmæssigt lidt i en kategori for sig, og det påvirker spillestilen markant. Hvis du søger en god oversigt over de borde, der kan fåes i Danmark, så er en hjemmeside som bordfodbolden.dk et godt sted at starte.

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad der gør det tyske fodboldbord særligt, og vi vil komme ind på fordelene og ulemperne ved dette design. VI vil også komme ind på, hvordan designet påvirker spillestilen på bordet. Endelig vil vi se på, hvem der producerer nogle af de tyske borde.

Designet på det tyske bordfodboldbord

På det tyske bordfodboldspil har plastikspillerne typisk mere firkantede fødder end på andre typer af borde, og spillerne er monteret direkte på stængerne. I modsætning til franske borde, som kommer med teleskopstænger, hvor én stang med spillerne påmonteret bevæger sig ovenpå en fast stang, har tyske borde gennemgående stænger, som går gennem et hul i bordets side. Hvis man er en rigtig dårlig taber i bordfodbold, kan man derved prøve at ramme modstanderen med stangen, muuuaahahaha!

Når de dårlige jokes er fortalt, så er dette en af årsagerne til, at de fleste forældre og pædagoger i SFO’en og ungdomsklubben foretrækker bordtyper, der bruger teleskopstænger. Med en smule omtanke er de gennemgående stænger dog ikke et problem for et godt spil.

Nogle modeller af tyske borde har lige ben, som går ret ned fra bordets hjørner i stil med de mange typer af amerikanske borde, mens andre tyske borde har skråtstillede ben, som er lidt mere karakteristisk for europæisk designs.

Tyske fodboldborde kan også genkendes ved, at spillerne oftest har fødder, som er blokformede. Spillebanens hjørner er konstrueret med skrå ramper, så bolden altid kan trille ned igen, hvis den skydes i et hjørne. Dog er der gerne en hvis variation i rampernes hældning og i det materiale, som de er fremstillet af. Nogle af ramperne er eksempelvis blot skrå plastikblokke, som er monteret på ydersiden af spillefladen, hvorimod andre ramper mere kunstfærdigt er indbygget ind under spillebanens overflade.

Spillefladerne på de tyske bordfodboldborde består typisk af hårdt og glat materiale som glas eller akryl, hvilket mindsker friktionen mod bolden. Typisk spilles også med plastikbolde, og de lette bolde kombineret med den lave friktion mod banen skaber en spillestil, som er meget hurtig og gerne ukontrollerbar.

Tyske borde til bordfodbold er sjove - men dette bord er nu fra franske Bonzini

Spillestilen på det tyske bord til bordfodbold

De særtræk, som gør sig gældende ved hvert lands generelle design af fodboldborde, påvirker i høj grad spillestilen på de forskellige borde. Franske bordfodboldborde er således kendetegnet ved en spillestil, som er mere kontrolleret og tilbyder større muligheder for spil med tekniske finesser end eksempelvis det tyske bord. Grunden til dette er den større friktion, som opnås mellem bolden af kork og spillefladen af linoleum.

Spillestilen afhænger simpelthen af spillefladens beskaffenhed, om der spilles med en plastikbold eller en korkbold, samt fodboldfigurernes design i forhold til den kontrol, de kan udøve over bolden. På tyske borde er spillestilen derfor kendetegnet ved at være meget hurtig og tilfældig, og derfor kan spillet bedst betegnes som reaktiv og “på reflekserne”, lidt ligesom de italienske borde til bordfodbold. Nogle professionelle spillere af bordfodbold har således kunne skyde bolden afsted med en hastighed på næsten 60 kilometer i timen!

Det tyske marked er stort for bordfodbold, og spillet refereres til som “Kicker” i nogle dele af landet. Nogle af de mere kendte producenter af tyske borde er Deutscher Meister, Saarland og Leonhaardt. Så med alle disse producenter af tyske fodboldborde hvad venter du så på? Lad os spille bordfodbold på den tyske måde!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *